На социјалните мрежи се шири стих што Балашевиќ го напишал како средношколец

На социјалните мрежи се шири стих што Балашевиќ го напишал како средношколец

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Обожавателите на Ѓорѓе Балашевиќ на интернет ги споделуваат неговите песни, стихови и цитати во знак на одбележувањето на годишнината од неговата смрт.

Еден од најпопуларните цитати споделени е стих што Балашевиќ го напишал кога бил средношколец во втора година.

„Ќе се родам повторно. Не сум јас од оние што умираат еднаш засекогаш“, напишал 16-годишниот Балашевиќ кога одел во средното училиште „Светозар Марковиќ“ во Нови Сад.Во 2021 година училиштето ги објави стиховите на Балашевиќ од неговите средношколски денови, по неговата смрт.

- Неговите песни често беа објавувани во училишното списание на гимназијата, па дури и како ученик во втора година тој остави порака до човештвото, имаше своја верзија на Марко Краљевиќ, сонуваше за љубов по хорската проба и телефонски разговор со својата сакана - напишаа тогаш од училиштето.

Извор: 6yka.com
Фото: Facebook