Фармацевтски научник објаснува како лековите знаат каде да одат во телото

Фармацевтски научник објаснува како лековите знаат каде да одат во телото

Подготвил: Тамара Гроздановски

Кога земате аспирин за болка, како аспиринот знае дека треба да патува до вашата глава и да ја ублажи болката?

Краткиот одговор е, не знае: молекулите не можат да се транспортираат низ телото и немаат контрола врз тоа каде на крајот ќе завршат.

Но, истражувачите можат хемиски да ги модифицираат молекулите на лекот за да се осигураат дека тие силно се врзуваат за местата што сакаме да се врзат и слабо за местата каде што не сакаме да се врзат.

Фармацевтските производи содржат повеќе од само активниот лек кој директно влијае на телото. Лековите вклучуваат „неактивни состојки“ или моелкули кои ја подобруваат стабилноста, апсорпцијата, вкусот и другите квалитети кои се клучи за да му се дозволи на лекот да ја врши својата работа.

На пример, аспиринот што го голтате има и состојки кои спречуваат фрактура на таблетата за време на испораката и помагаат да се распадне во вашето тело.

За подобро да го разбереме процесот зад тоа како се дизајнирани различни лекови, треба да се следи лекот од моментот кога првпат ќе влезе во телото до местото каде што на крајот завршува.

Како лековите се апсорбираат во телото?

Кога ќе проголтате таблета, таа првично ќе се раствори во желудникот и цревата пред молекулите на лекот да се апсорбираат во вашиот крвоток. Откако ќе влезе во крвта, може да циркулира во крвта и да се врзе за места кои потенцијално предизвикуваат несакани ефекти.

Исто така, молекулите на лекот кои циркулираат во крвта, се деградираат со текот на времето и на крајот го напуштаат вашето тело преку урината. Класичен пример е силниот мирис што може да го има вашата урина откако ќе јадете аспарагус поради тоа што вашиот бубрег за брзо време ја чисти аспарагусната киселина. Слично на тоа, мултивитамините обично содржат рибофлавин или витамин Б2, што предизвикува вашата урина да стане светло жолта кога ќе се исчисти.

Колку ефикасно молекулите на лекот можат да ја преминат цревната обвивка варира од зависност од хемиските својства на лекот, но некои од лековите што ги голтате никогаш не се апсорбираат и излегуваат со изметот. Бидејќи не се апсорбира целиот лек, некои лекови како оние за висок крвен притисок и алергии се земаат постојано за да се заменат елиминираните молекули на лекот и да се одржува доволно високо ниво на лекот во крвта за да се задржат неговите ефекти врз телото.

Стигнување на лекот на вистинското место


Во споредба со таблетите и пилулите, поефикасен начин за внесување на лекот во крвта е да се инјектира директно во вена. На овој начин, целиот лек циркулира низ телото и се избегнува деградација во стомакот.

Многу лекови кои се даваат интервенски се „биолошки“ или „биотехнолошки лекови“, кои вклучуваат супстанции добиени од други организми.

analgin
Фото: Freepik

Најчести од нив се еден вид лек за рак наречен моноклонални антитела, протеини кои се врзуваат за и ги убиваат клетките на туморот. Овие лекови се инјектираат директно во вена бидејќи вашиот стомак не може да направи разлика помеѓу варење на терапевтски протеин и варење на протеините во чизбургер.

Во други случаи, лековите на кои им се потребни многу високи концентрации за да бидат ефективни, како што се антибиотиците за тешки инфекции, може да се доставуваат само преку инфузија.

Додека зголемувањето на концентрацијата на лекот може да помогне да се осигураме дека доволно молекули се врзуваат за правилните места за да имаат терапевтски ефект, тоа исто така го зголемува врзувањето за нецелните места и ризикот од несакани ефекти.

Еден од начините да се добие висока концентрација на лекот на вистинската локација е да се нанесе лекот токму онаму каде што е потребно, како на пример триење на маст на осип на кожата или користење капки за очи за алергии. Додека некои молекули на лекот на крајот ќе се апсорбираат во крвотокот, тие ќе бидат доволно разредени што количината на лекот што допира до други места е многу мала и веројатно нема да предизвика несакани ефекти.

Слично на тоа, инхалаторот го доставува лекот директно до белите дробови и избегнува да влијае на остатокот од телото.

Усогласеност на пациентот


Конечно, клучен аспект во дизајнот на сите лекови е едноставно да се натераат пациентите да земаат лекови во вистинските количини во вистинско време.

Бидејќи помнењето да се земе лек неколку пати на ден е тешко за многу луѓе, истражувачите се обидуваат да дизајнираат формулации за лекови така што тие треба да се земаат само еднаш дневно или помалку.

Слично на тоа, апчиња, инхалатори или спрејови за нос се попогодни од инфузија која бара патување до клиника за обучен клиничар да ја инјектира во вашата рака.

Колку е помалку проблематично и скапо да се администрира лек, толку е поголема веројатноста пациентите да ги земаат лековите кога ќе им требаат.

Сепак, понекогаш инфузиите или инјекциите се единствениот ефикасен начин на кој може да се администрираат одредени лекови.

Дури и со целата наука која оди во разбирање на болеста доволно добро за да се развие ефикасен лек, честопати зависи од пациентот да направи сето тоа да функционира како што е дизајнирано.

Автор: Том Анхордокју
Извор: Science Alert
Фото: Freepik