Неверојатна снимка од течење на лава по ерупцијата на вулканот Фаградалсфјал на Исланд

Неверојатна снимка од течење на лава по ерупцијата на вулканот Фаградалсфјал на Исланд

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Фотограф направил неверојатна снимка со помош на неговиот дрон во неделата кога почнала да тече лава откако вулкан еруптирал на полуостровот Рејкјанес во Исланд.

Фотографот Бјорн Сеинбек, кој живее во Рејкјавик, направил неверојатна снимка од вулканот Фаградалсфјал со помош на својот дрон кој го испратил да снима над лавата.

Заводот за метеорологија на Исланд соопшти дека ерупцијата е мала и следувала по зголемена сеизмичка активност во регионот. Одделот за цивилна заштита соопшти дека оваа активност не претставува закана за структурите или населбите во областа.Извор:  The Verge
Фото: Screenshot/YouTube