Француски поговорки што ќе ви го збогатат умот

Француски поговорки што ќе ви го збогатат умот

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Франција нуди разни мудрости и поговорки.

Иако се очекува да зборува за љубовта, овој народ се занимавал и со други ситуации во кои може да се најде човек.

1. Љубовта прави времето да помине, времето прави љубовта да помине.

2. Малите потоци прават големи реки.

3. Во вистинската љубов душата го бакнува телото.

4. Минатото е најдобриот пророк на иднината.

5. Парите се крупна работа што ги прави луѓето мали.

6. Не постои мека перница како што е чистата совест.

7. Никој не е толку дарежлив како оние што немаат што да дадат.

8. Најмногу се слушаат празните буриња.

Извор: Ona.telegraf.rs
Фото: Freepik