Коски од диносаурус биле толку тешки што го оштетиле патот при транспортот

Коски од диносаурус биле толку тешки што го оштетиле патот при транспортот

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Аргентински палеонтолози откриле остатоци од огромен диносаурус кој живеел пред околу 90 милиони години и бил долг 90 метри. Неговите фосили биле толку тешки, што го оштетиле патот при транспортот. Примерокот на титаносаурус и неговите коски ја предизвикале штетата кога истражувачите ги пренесувале до Буенос Аирес за да ги истражуваат.

- Тежината го дестабилизира возилото и предизвика несреќа - откри палеонтологот Фернандо Новас.

Ниту едно лице не било сериозно повредено, а коските што излетале биле толку цврсти што не се оштетиле. Впрочем, тие го скршиле асфалтот на патот.

Истражувачите посочиле дека титаносаурусот бил многу долг, а тоа го користел во своја полза. Неговиот долг врат му дозволувал да јаде листови од врвот на дрвјата, а долгата опашка веројатно била користена за одбрана во напади од големи диносауруси.

Остатоците од диносаурусот биле откриени во 2018 година, но биле толку тешки што морале да се поместуваат постепено. Додека бил жив, тутаносаурусот тежел од 27 до 36 тони, но сепак не бил најголем диносаурус. Други видови диносауруси тежеле и над 60 тони.

Извор: Interesting engineering
Насловна фотографија: Pixabay