Неочекувано снимен земјотрес во длабочините на Карипското Море

Неочекувано снимен земјотрес во длабочините на Карипското Море

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Истражувањaтa во длабочините на морето се неверојатни. Годинава истражувачки уред лансиран од океонографската институција „Вудс хол“ успеал да сними неверојатен настан во Карипското Море.

Научниците го контролирале роботот наречен Џејсон во еден хидротермален отвор од кој излегувала врела вода богата со минерали. Околу отворот имало илјадници ракчиња што ги јаделе микроорганизмите. Во текот на снимањето имало земјотрес од 4,7 степени на оддалеченост од околу 160 километри. Ракчињата реагирале брзо со масовно оддалечување од отворот, како што се гледа во видеото.


Автор: Марк Кофман
Извор: Mashable.com