Град во кој луѓето се дружат на гробишта - организираат претстави и концерти

Град во кој луѓето се дружат на гробишта - организираат претстави и концерти

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Прекрасен пејзаж од цреши, интересни скулптури, волшебни езерца, деца и возрасни безгрижно се сончаат на искосената трева или опуштено возат велосипеди.

Звучи идилично, нели? Сето тоа може да се најде на гробиштата во Копенхаген, кои со текот на времето еволуирале во јавни, урбани простори на кои се собираат луѓето, но не се мотивирани од смртта, туку од радоста што ја носи животот.

За многу луѓе гробиштата се морничави и вознемирувачки, додека други ги гледаат како убаво и мирно место. Граѓаните на секуларна Данска дефинитивно спаѓаат во последната категорија.

 
За нив, гробиштата се многу повеќе од место каде што ги испраќаат и се сеќаваат на своите мртви. Така, во данскиот главен град, со текот на времето, гробиштата се трансформираа во вистински зелен рај, погодни за социјални интеракции и омилени активности на сите генерации.

Денес, гробиштата во Копенхаген се и вистинска туристичка атракција. Многу агенции нудат организирани тури каде што водичите им откриваат тајни од локалната погребна култура на посетителите. Според историските податоци, кремирањето во Данска станало легално дури на крајот од 19 век.

Пред тоа мртвите биле закопувани, што претставувало значителен предизвик бидејќи со текот на времето станувало сè потешко да се најдат доволно соодветни места за сите починати. Беа неопходни промени, па така до 1950 година околу половина од починатите во Копенхаген биле кремирани. Денес е така со мнозинството, односно 90 отсто од починатите.

 
Опаѓањето на религиозноста кај населението придонело за трансформација на гробиштата, како и за зголемениот број луѓе што емигрирале во главниот град на Данска. Како последица на тоа, огромни, но недоволно искористени зелени површини полека биле откриени на некои гробишта во Копенхаген.

Постепено, но достоинствено, гробиштата биле „окупирани“ од живите жители на градот. Така, гробиштата се претвориле во популарни рекреативни области. И покрај тоа, граѓаните на Копенхаген не заборавија дека ова се места каде што ожалостените ги посетуваат гробовите на своите најблиски. Тоа најдобро го докажуваат гробиштата „Асистенс“ во Норебро, модерен и мултикултурен кварт кој е омилено место за средба на студентите и креативците.


Локалните жители го нарекуваат место за одмор на душата. Местото зафаќа површина од 25 хектари и е домаќин на многубројни културни настани во текот на годината - таму се организираат концерти, претстави, изложби... Секако, јасно е означено кои површини се користат за погребување, а кои за рекреација и релаксација. За полесно да се снајдат на оваа необична локација, на посетителите им се достапни мапи.

 
Мирна убавина на природата и рајски амбиент

Дури и ако не сте голем љубител на гробишта, „Асистенс“ ќе ве шармира со својата естетика. Ова магично место, со своите шарени дрвја, крстови околу кои растат рози во сите бои, црцорење на птици и опојни мириси од секакви растенија, создава смирувачка и бајковита оаза - совршено бегство од секојдневната врева на градот. Со оглед на тоа што жителите на Копенхаген не препуштаат ништо на случајноста и работите ги прават според одреден план, истото важи и за уредувањето на гробиштата.

 
Мирната убавина на природата и рајскиот амбиент на оваа зелена оаза во Норебро ги воодушевуваат и мештаните и туристите. Последното почивалиште на многу познати Данци денес е популарно излетничко место, и тоа со право.

Којзнае, можеби и другите европски земји наскоро ќе се угледаат на Данска...

Извор: b92.net
Фото: Wikipedia