За повеќе од двојно е зголемен бројот на дуалните паралелки за упис во новата учебна година во средните училишта

За повеќе од двојно е зголемен бројот на дуалните паралелки за упис во новата учебна година во средните училишта

За разлика од претходната учебна година кога имавме 97 дуални паралелки, годинава во конкурсот што е објавен за средните училишта има 225 дуални паралелки и се склучени договори со над 450 компании, информира заменик-министерот за образование и наука Љуљзим Алиу, кој денеска ги посети средните училишта во Струмица, кои имаа отворен ден за упис на нови ученици.

Според него, интересот за ова образование расте од година на година бидејќи ресорното министерство цени дека иднината е во средното стручно образование, односно во дуалните паралелки кои веќе имаат направено договори и учениците ќе знаат во кои компании да се остручнат.

- Се надевам дека ќе има интерес од идните средношколци бидејќи Министерството тоа го стимулира со стипендии од 3.500 денари месечно за цела учебна година, а и самите компании дополнително можат да ги мотивираат за да се запишат во овие паралелки зашто тие се нивните идни работници - изјави заменик-министерот.

Директорот на СОУ „Никола Карев“, Драган Јанков, е задоволен од денешната презентација на училиштето на отворениот ден и интересот од завршените деветтоодделенци бил голем. Годинава во училиштето треба да се запишат ученици во 16 паралелки, од кои 10 се со четиригодишно образование и шест со три, како и во паралелките во дуалното образование, а се направени и договори со многу компании каде што учениците ќе одат на практична настава.

Извор: МИА