Родното место на атомската бомба се подготвува за својата најголема мисија по супертајниот проект „Менхетен“

Родното место на атомската бомба се подготвува за својата најголема мисија по супертајниот проект „Менхетен“

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Лос Аламос, некогаш оддалечена сточарска енклава на Ново Мексико, САД, претрпел брза трансформација за време на Втората светска војна поради потребите на американскиот таен проект „Менхетен“.

Денес, американската национална лабораторија Лос Аламос доживува уште еден период на раст бидејќи учествува во значајна иницијатива поврзана со американското нуклеарно оружје.

Во изминатите две години во лабораторијата се вработиле 3.300 нови работници, со што вкупниот број достигнал 17.270. Многу од нив патуваат од различни локации во северно Ново Мексико, па дури и од Албакерки, поради што населението на Лос Аламос речиси двојно се зголеми во текот на работната недела.

Додека технологијата ги промени работните процеси во Лос Аламос, културата на тајност и посветеност на должноста, воспоставена во 40-тите години, останува непроменета. Џејмс Овен, помошник-директор на Лабораторијата за инженерство на оружје, ја нагласува важноста на нивната работа.

Покрај одржувањето на нуклеарните резерви, лабораторијата спроведува и различни иницијативи и истражувања за националната безбедност во области како истражување на вселената, суперкомпјутери, обновливи извори на енергија и ублажување на глобалните закани.

Но, фокусот останува на производството на плутониумски јадра.

Проширувањето на лабораторијата го оптовари локалниот пазар на труд, достапноста на сместување и сообраќајот. И покрај овие предизвици, Лос Аламос може да се пофали со високообразовано население. Генерации семејства работеле во лабораторијата создавајќи силна локална врска со нејзината мисија.

Безбедносните мерки во Лос Аламос еволуираа уште од деновите на проектот „Менхетен“, но одредени области и историски места остануваат надвор од границите за јавноста.

Филмот „Опенхајмер“ на Кристофер Нолан неодамна го насочи вниманието кон Лос Аламос, поттикнувајќи зголемена посетеност и притисок за проширување на програмата за компензација на  жителите на неколку западни држави.

Набљудувачите велат дека напорите за модернизација на американското нуклеарно оружје ги надминале предвидените трошоци и заостанале во распоредот. Менаџерите на лабораториите се соочуваат со предизвици кои ги носат современите здравствени и безбедносни правила, но споделуваат чувство на итност поради глобалните закани.

Извор: Apnews.com
Фото: Wikipedia