Дали ја знаете разликата помеѓу „најдобро да се употреби пред“ и „употребливо до“
Подготвил:
Тамара Гроздановски
Лектор:
Ивана Кузманоска
Расипувањето на храната е еден од најголемите проблеми со кои се соочува светот денес, но добрата работа е што секој од нас може да помогне во решавањето на овој проблем.
Во продолжение ви нудиме неколку совети како да го спречите и намалите фрлањето на храната, а клучот е да го планирате купувањето и да знаете што значат етикетите на храната, особено разликата помеѓу „најдобро да се употреби пред“ и „употребливо до“.
Читањето на датумите на траењето на производот, заедно со правилното складирање на храната, може да го намали обемот на отпадот.
Рок на траење на храната е периодот во кој храната е безбедна за употреба, но само доколку се исполнети условите за правилно транспортирање, складирање и користење. Затоа, важно е да се разликува кога датумот на истекување на храната е означен како датум за минимална издржливост „најдобро да се употреби пред“ или како „употребливо до“.
Датумот на минимална издржливост („најдобро да се употреби пред“) го претставува периодот во кој може да се очекува храната да ги задржи своите оптимални органолептички својства; оригинален изглед, вкус и текстура. По истекот на минималниот рок на траење, постои можност некои од овие својства да се променат, но храната да биде безбедна за консумирање некое време, под услов пакувањето да е неотворено и неоштетено и храната да се чува во согласност со инструкциите дадени на пакувањето. Ова најчесто се однесува на чаеви, кафе, тестенини, зачини, бисквити и сокови.
За расиплива храна, како што се свежо месо, свежа риба и свежо млеко, се користи ознаката „употребливо до“. Оваа ознака го означува датумот до кој храната е безбедна за консумирање и може да се консумира само до овој датум.
„Употребливо до“ значи, на пример, фабрички спакувано свежо месо, свежа риба, свежи тестенини, свежо млеко, меки и свежи сирења, подготвени (измиени и исечени) салати од зеленчук и овошје, сендвичи, свежи паштети и сосови. По истекот на рокот, оваа храна се смета за небезбедна и штетна за здравјето и не треба да се консумира.
Означувањето на датумот е со ден, месец и година, во зависност од очекуваниот рок на траење. За рок на важност пократок од три месеци, се наведуваат денот и месецот, а за рок на важност подолг од три месеци и пократок од 18 месеци, се наведуваат месецот и годината. Доколку рокот е подолг од 18 месеци, тогаш се наведува само годината. Понекогаш се наведува целиот датум, односно ден, месец и година.
Извор:
6yka.com
Фото: Freepik