Магични фотографии од истото црешово дрво во сите годишни времиња

Магични фотографии од истото црешово дрво во сите годишни времиња

Подготвил: Тамара Гроздановски

Утринскиот ритуал се претворил во нешто многу повеќе за словачкиот фотограф Јозеф Моргош. Моргош живее во централниот словачки регион Туриец, и секое утро, сака да шета на изгрејсонце додека пие кафе. Неизбежно, неговото патување го носи до неговиот омилен пејзаж, на кој се наоѓа прекрасно црешово дрво.

Инспириран од природата околу него, живописното дрво станало негова муза. Резултатот? Незаборавна серија фотографии. Кога погледнал во неговата архива, тој сфатил дека ненамерно создал неверојатна фото-серија.

Неговите утрински прошетки резултирале со фотографии од црешовото дрво во текот на четири годишни времиња. Заедно, овие фотографии ја раскажуваат за еволуцијата на едно дрво. Како дрвото да не е доволно, бујните ридови што го опкружуваат, како и далечната шума, помагаат да се подобр магичниот квалитет на фотографијата.

Моргош забележува дека дрвото е популарна дестинација за туристите, кои често доаѓаат тука за да се фотографираат. Сега Моргош сака да се посвети на фотографирање уште повеќе слики од својот модел и да ги сподели со светот.

1

2

3

4

5
Фото: Jozef Morgos

Извор: My Modern Met
Фото: Facebook | Jozef Morgos