Оптичка илузија што си поигрува со вашиот мозок

Оптичка илузија што си поигрува со вашиот мозок

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Уште една оптичка илузија што не можеме да ја разбереме. Овој пат на фотографијата гледаме три автомобили со навидум различна големина - но што ако ви кажеме дека сите се со иста големина?

Илузијата на три автомобили што возат по рид стана вирална на „Тик-ток“. И додека изгледа дека автомобилите се наредени по големина, од најмал до најголем, на видеото се гледа дека автомобилите се сите со иста големина.

1
Фото: Beatonthebeeb

„Беатонтиб“, корисник на „Тик-ток“, успеа да ја разбие илузијата вадејќи ги автомобилите од контекстот на фотографијата, редејќи ги еден до друг и откривајќи дека тие всушност се со иста големина. Тој објаснува дека бидејќи автомобилите се поставени на рид, нашиот мозок вештачки го зголемува оној што е најдалеку, правејќи да изгледа поголем.

@beatonthebeeb

#opticalillusion #opticalillusions #mindgame #mindgames #perspectiveiskey

♬ HEART - Pistol Shrimp
Оригиналното видео собра над 530 илјади прегледи и над 700 коментари на „Тик-ток“ и, изненадувачки, корисниците се прилично збунети. Некои не се убедени дека илузијата е реална, при што еден корисник коментира дека ако ги „измерите во споредба со патоказот, првиот автомобил е 1/3, а последниот е 1/2 од големината на знакот. Решивме да го провериме ова (види подолу) со создавање форма со иста висина како столбот на ламбата (правоаголник лево), и редење на автомобилите подолу за да видиме дали се сите со иста големина. Можеби изгледа дека оној од крајната десна страна е малку поголем, но тоа е така поради аголот на автомобилот. Како што можете да видите, тие се со иста големина.

1
Фото: Future/Beatonthebeeb

Извор: Creativebloq.com
Фото: Beatonthebeeb