X
 06.05.2022 Уметност

Жени групно ќе врескаат во Белград

Жени групно ќе врескаат утре во 15 часот кај споменикот на Стефан Немања пред Собранието и Факултетот за ликовни уметности во Белград. Станува збор за уметничка изведба наречена „Брн/аут“, што се преведува како прегорување. Изведбата била осмислена од уметницата Деа Џанковиќ.

- Прегорувањето ни се случува како последица на ритамот на животот кој ни е наметнат и очекувањата кои секој поединец мора да ги исполни за да преживее во општеството. Влијанието на модерната технологијата, и покрај оригиналната концепција како „голем ослободувач на време и поддршка на нашето секојдневие“, иронично нè зароби. Неприродно е она што го очекуваме од нашите тела и умови на секојдневно ниво, без доволно време да процесираме низ што поминуваме - изјавила Џанковиќ.

Таа открила дека поминувала низ ова пред две години и го помни како едно од најстрашните искуства во животот, а оваа година за малку повторно ќе ѝ се случело истото.

- Таа состојба ја гледам секаде околу себе - изјавила таа.


Фото: Oblakoder

Перформансот се фокусира на овој проблем со кој се соочуваат речиси сите додека минуваат низ настани како пандемија, геополитички проблеми итн.

На прашањето зошто повикот за учество во перформансот е само за жени, таа одговорила дека сакала искрено да укаже на нешто што го заклучила од свое искуство.

- Жените се многу поизложени на стресот отколку мажите. Стресот го предизвикуваат општествените притисоци, психофизичката експлоатација и сите форми на институционално насилство. Од нас секогаш се очекувало повеќе и тие очекувања само се зголемиле соодветно со стапката на стигматизација и осудување од општеството, иако би требало да е спротивно - изјавила таа.

Извор: Danas
Насловна фотографија: Freepik
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност