X
 07.10.2022 Образование

Инфинеон технолоџис Австрија, член на IPCEI Microelectronics, обезбеди електронски развојни плочки за ФЕИТ

Австриската компанија за полуспроводнички елементи - Инфинеон технолоџис Австрија (www.infineon.com/ipceimeaustria) обезбеди 135 развојни плочки за потребите на студентите во наставата и истражувачката работа на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ во рамките на иницијативата на ИПЦЕИ Микроелектроника (англ. IPCEI Microelectronics). Целта на поддршката е да се подобри квалитетот на наставниот процес за студентите и нивната практична работа.

Соработката меѓу компанијата и Факултетот се базира на долгорочна основа, вели проф. д-р Катерина Ралева од Институтот за електроника при ФЕИТ.

- Со Инфинеон технолоџис Австрија соработуваме околу 10 години, кога наши студенти почнаа да одат на пракса во компанијата во Австрија. Нашата соработка се продлабочува благодарение на програмата “IPCEI Microelectronics”. Она што нам ни е важно е дека нашите студенти добиваат квалитетна настава и можност да се снајдат во реални компании и со реални задолженија. Со тоа се зголемува нивната конкурентност и се докажува дека и нашиот факултет создава квалитетни и конкурентни студенти кои може да се носат со светските предизвици во електрониката - вели Ралева.

Според Стојан Матески, инженер за валидација на компоненти во Инфинеон технолоџис Австрија и амбасадор на Инфинеон Австрија за ФЕИТ, оваа позната компанија ги поддржува квалитетните студенти на ФЕИТ. „Речиси 15 наши колеги беа практиканти во Инфинеон технолоџис и повеќето од нив веќе денес работат во компанијата. Поради ова, Инфинеон со задоволство ја прифаќа оваа соработка и се радува на понатамошни соработки и активности. Со оваа инвестиција ја поддржуваме наставата на идните STEM1 експерти. Сите ние што работиме надвор од Македонија знаеме дека е потребна ваква соработка и поради тоа сакаме да инвестираме и да ѝ вратиме на нашата заедница“, вели Матески.Во иднина, врз база на меѓусебен договор, оваа соработка меѓу Инфинеон технолоџис и Факултетот за електротехника и информациски технологии ќе се зголемува.

Инфинеон технолоџис Австрија е дел од „Важниот проект за заеднички европски интерес во микроелектрониката“ (англ. IPCEI Microelectronics). Овој проект ја поткрепува европската индустрија за микроелектроника и е насочен кон унапредување на микроелектронската технологија насекаде низ Европската Унија. “IPCEI Microelectronics” е одобрена од Европската комисија во декември 2018 и ќе биде активна до март 2024.

Infineon Technologies AG: https://www.infineon.com/cms/en/
Infineon in IPCEI on Microelectronics: https://www.infineon.com/cms/austria/en/IPCEI-on-ME/#Overview
IPCEI on Microelectronics: https://www.ipcei-me.eu/
Contact person from Infineon Austria: Alexandra.Wachschuetz@infineon.com

1) STEM : Наука, Технологија, Инженерство и Математика (англ. Science, Technology, Engineering and Math )

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование