X
 13.10.2019 Живот

Заедница во Данска каде што луѓето живеат во прекрасни кружни градини

Постојат многу урбани простори во светот кои се толку уникатно планирани, што ги оставаат луѓето без зборови. Со помош на сателитите и воздушните фотографии можеме да видиме колку внимателно се поставуваат зградите.


Еден од таквите неверојатни простори е и Брендби Хавеби. Лоциран во непосредна близина на Копенхаген, Данска, овој „градинест град“ е место каде што постојат многу градини познати по нивниот уникатен кружен аранжман.

Куќите во ова гратче имаат големи дворови, што им обезбедува мир и тишина и им дава можност да се занимаваат со одгледување растенија и култури.

1

Идејата за „градинарски град“ била одобрена во 1964 година, кога општината се согласила да издвои простор за кружни градини.

2

Архитектите не случајно го избрале овој вид дизајн. Идејата е едноставна: да се зголеми социјалната интеракција меѓу оние што ги изнајмуваат градините.

View this post on Instagram

The Round Gardens 🍀🌳 // Unreal how my recent images from here went crazy viral... I put together this video to hopefully help everyone understand more about this phenomenon allotment gardens. These 12 circular community gardens were designed by the genius landscape architect Erik Mygind as a place where people can get away from the stresses of apartment living, plant some fruit trees and to relax on the weekend. Typical rent per garden is around $150/month. Due to zoning restrictions, people can only live on the property 6 months out of the year. The intention behind this unique layout was to mimic the traditional patterns of the 18th century Danish villages, where people would use the middle as a focal point for hanging out, mingle and social interchange between neighbors. To create somewhat of a privacy between each gardens, the bordering hedges are slanted towards the middle and being used for parking purposes as you can see from the video. Love it or hate it, I hope you'll enjoy this video & share it to those that take their backyard for granted 😊😁 #amazingdenmark .

A post shared by Henry Do (@henry_do) on

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот