X
 07.08.2015 Економија

Карта која покажува кој ги држи конците во Европа

Долготрајната грчка должничка криза остави малку сомнежи во однос на силата во Европа. Постоеја моменти кога се чинеше дека Атина би можела да постигне чудо и да пронајде алтернативен пат за долготрајните мерки на штедење наметнати од страна на европските кредитори, но тоа сепак не се случи. Сега, грчкиот парламент полека ги имплементира европските барања и моменталниот ризик од нова криза е намален.

Агенцијата за кредитен рејтинг „Fitch“ изработи карта на Европа во која со различни бои се прикажуваат долговите на државите. Она што се забележува на прв поглед е тоа дека појужните земји се најголемите должници.


Прилично е јасно кој ги држи конците во рацете. Финска, Германија, Холандија и Луксембург имаат рејтинг ААА, означен со темно сина боја, а Франција, Белгија и Австрија се означени со посветла боја, односно рејтинг АА. Шпанија и Италија се означени со зелена боја, а Грција со темно кафена, односно дека е најзадолжена и ѓансите за враќање на долгот се најмали.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија