X
 14.06.2017 Живот

Новата хит играчка претставува опасност за малите деца

Стотици „фиџет спинери“ се отстранети од Британската работилници заради страв од батериите во нив, кои би можеле да предизвикаат гушење и внатрешни крварења.

фото извор: CNN

Инспекторите отстраниле од продавниците ширум Велика Британија околу 300 „спинери“ бидејќи содржат опасни делови. Некои од нив имале и LED сијалици со литиум – јонски батерии, кои би можеле да предизвикаат внатрешни крварења, ако се проголтаат.

Останатите видови на „спинери“ содржеле мали делови кои лесно можат да се проголтаат и се ризик за малите деца, додека некои типови од овие популарни играчки содржеле остри делови на кои децата можат да се исечат.

„Фиџет спинерите“ прес неколку месеци станаа вистински хит во светот.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот