X
 24.06.2019 Живот

Русија ќе добие седум нови острови

Русија ќе додаде кон својата територија седум нови острови во Арктичкиот Океан, кои се забележани при најновото сателитско снимање на северните поморски граници на оваа земја.

- Океанографите од руската Северна флота планираат експедиција за да го потврдат постоењето на новите острови забележани на сателитските снимки на архипелагот Нова Земја во Арктичкиот Океан - истакна претставникот на Флотата, Алексеј Корнис.

Експедицијата е планирана за август или септември годинава.

Корнис објасни дека новите острови настанале како последица на топењето на глечерите кои покриваат најголем дел од арктичкиот архипелаг.

- Мораме да се осигуриме дека станува збор за цврсти структури, а не само за делови од глечери - рече тој.

Податоците за новите острови не потекнуваат само од сателитските снимки, туку и од податоци на други експедиции. Меѓутоа, нивното постоење може да го потврди само специјален тим од океанографи, кои би стапнале со нога и би ги истражиле островите.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот