X
 26.02.2020 Живот

Од први март јавниот превоз во Луксембург ќе биде бесплатен

Луксембург од први март ќе стане првата земја во светот каде што јавниот превоз ќе биде целосно бесплатен, а целта е да се поттикнат луѓето да се откажат од автомобилите.

Патниците ќе треба да приложат само документ за идентификација за да ги користат автобусите, трамваите и возовите во земјата.

Покрај оваа мерка, министерството за транспорт се залага и за поефикасна и помодерна мрежа на јавен превоз во наредните години за да го направи поатрактивен. Луксембург е една од земјите во Европа каде што стапката на автомобилисти е највисока.

Бесплатниот јавен превоз беше едно од ветувањата на владината коалиција, мерката ќе ја чини 41 милион евра годишно и ќе се финансира од даноци.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот