X
 26.02.2021 Култура

Девет романи во трка за наградата „Роман на годината“

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година, во состав: Оливера Николова (минатогодишен лауреат и претседател на Комисијата), Зоран Анчевски, Калина Малеска, Живко Грозданоски и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата „Славко Јаневски“), во втората селекција одбра девет романи што останаа во конкуренција за оваа престижна награда.

На годинашниот конкурс пристигнаа дури 41 роман. Жири-комисијата во првата селекција одбра 18 наслови, а сега списокот го стесни на девет романи. Според пропозициите, насловот на наградениот роман и името на авторот ќе бидат соопштени на прес-конференција, во петок, на 15 март.
Наградата „Роман на годината“, која ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“, годинава ќе се врачи по 22 пат. Наградата, чиј генерален покровител е Комерцијална банка АД Скопје, се состои во паричен износ од 150.000 денари, плакета и оригинална статуетка.


1. „Лето во кое те нема“, Петар Андоновски, „Или – Или“
2. „Шрапнел“, Игор Анѓелков, „Или - Или“
3. „Суво мастило“, Владимир Илиевски, „Македоника литера“
4. „Скриени желби, немирни патувања“, Владимир Јанковски, „Антолог“
5. „Ши“, Сашо Кокаланов, „Или - Или“
6. „Сфинга на гневот“, Жарко Кујунџиски, „Антолог“
7. „Фантомско стапало“, Блаже Миневски, „Матица македонска“
8. „На враќање“, Фросина Пармаковска, „Или-Или“
9. „Куќа над брановите“, Билјана С. Црвенковска, „Чудна шума“

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура