X
 31.01.2023 Образование

Сојуз на средношколци: Да се реши проблемот во МИГ - учениците немаат настава по осум стручни предмети

Сојузот на средношколци апелира што побрзо да се реши проблемот во Математичко-информатичката гимназија (МИГ) бидејќи е апсурдно учениците од оваа гимназија да имаат по еден до два часа дневно.

- Недозволиво е поради неможноста МОН и Министерството за финансии да најдат заедничко решение учениците да немаат настава за осум стручни предмети во МИГ. Со жалење ја констатираме состојбата во гимназијата која беше замислена како елитна образовна институција за учениците талентирани по математика и информатика. Силно веруваме во тоа дека развојот на сите науки е екстремно важен, особено земајќи ја предвид круцијалната улога на средното образование во процесот - наведува Сојузот.

Оттаму потсетуваат дека се залагаат за отворање две нови селективни гимназии – јазична гимназија по примерот на филолошките гимназии во Белград и Сараево и хуманистичко-општествена гимназија по примерот на образовниот систем во Франција.

- Надлежните мора да ја регулираат ситуацијата во МИГ и да се држат до високите посакувани стандарди – не само бидејќи е уставно право на нејзините ученици, туку и за да ни докаже дека нашите амбиции за развојот на сите науки се реални и остварливи - пишува Сојузот на средношколци.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование