X
 03.09.2018 Образование

Пример за училиште што најдобро ги подготвува учениците за иднината

Јавниот образовен систем во САД е ист веќе еден век - наставниците им предаваат на учениците и им даваат тестови. Но, во „Ајова Биг“ тинејџерите се осврнуваат на најитните потреби на нивната заедница - од резултатите имаат придобивки и тие и нивниот град.

Во 2012 година некои членови на заедницата Сидар Рапидс во Ајова прашале: „Како треба да изгледа едно училиште?“

За да го истражат прашањето, тие го создале проектот „Били Медисон“ (да, именуван е по филмот на Адам Сендлер). Проектот повторно ставил 65 возрасни во средно училиште за да го искусат училиштето денес. Сите 65 поминале еден училиштен ден во клупите, на час, со учебници, ѕвонче и дозвола за користење на вецето.

На крајот биле прашани што мислат?

Без оглед на приходите, полот, возраста и политиката, секој учесник го имал истиот заклучок: - Можеме многу подобро.

Затоа, одлучиле да создадат програма со која учењето ќе стане позначајно - каде што учениците би можеле да изберат како да го искористат своето време и да изберат во која дисциплина наставната програма да биде интегрирана, а и да биде интегрирана во заедницата. Така, есента 2013 година тие го лансирале „Ајова Биг“. Започнал со само десетина ученици; денес брои 207 ученици (а постои и листа на чекање).

Ова училиште нема наставна програма. Учениците одат во редовно училиште, меѓутоа, половина од времето го поминуваат во „Ајова Биг“ каде што работат со повеќе од 100 локални организации (бизниси, непрофитни организации и политички групи) за да ги идентификуваат проблемите каде што би можеле да помогнат во нивно решавање. Срцето и душата на училишниот ден е работата што овие ученици ја извршуваат за да ја подобрат нивната заедница.

„Ајова Биг“ ги привлекува студентите од трите училишни окрузи во Сидар Рапидс. Овие области биле ривали, но „Ајова Биг“ ја обединува пошироката заедница: студентите, наставниците и локалните организации сега се гледаат како тим.

Идејата на „Ајова Биг“ е различна и значајна. Партнерите во заедницата честопати се среќаваат со учениците и со нивните наставници, обезбедувајќи одлични повратни информации. Нема двосмисленост во врска со нивните цели - тинејџерите продолжуваат да работат додека не го решат проблемот на партнерот.

- Учениците го развиваат нивниот работен план, го организираат во задачи и учат и го прават она што е потребно за да се постигне напредок. Индивидуално или како тимови, тие работат. Училиштето го следи напредокот и смета дека учениците се одговорни за завршување на работата, а не за присуство на час - вели Трој Милер, кој е коосновач на „Ајова Биг“.

Програмата не функционира за секое дете. До денес, околу 15 отсто го напуштиле ова училиште и се вратиле во традиционално, но како што вели коосновачот Шон Конали, дури и овие деца некогаш мора да ги научат лекциите за животот.

Од околу 500 дипломци до денес, 97 отсто аплицирале на колеџ кој бил нивниот прв избор.

- Учениците од „Ајова Биг“ имаат резимеа што се вредни да се погледнат - вели Конали.

Голем дел од нив добиваат летни работни места. - Оваа година имавме средношколец кој доби практикантство на Универзитетот во Ајова, победувајќи 17 колеги и 13 постдипломци. Без неговото искуство во „Ајова Биг“, тој немаше да го добие практикантството. Со традиционалниот модел на образование, учењето е статично - и ова не се промени во период од 125 години. Со овој модел учењето се менува секој ден. Плус, овие деца ја запознаваат нивната заедница на нови начини и учат да ја ценат. Тоа е важно - вели Конали.

Како нов ученик во „Ајова Биг“, Исак дизајнирал подводни подморници, со што на училишниот систем му помогнал да ги оптимизира практиките за учениците кои доживеале тешка траума во детството и дизајнирале и програмирале дронови - во само седум месеци.

- Исто така, имав проект во кој истражував геноми на различни печурки, а ја промовирав и комерцијализацијата на нови видови. Многу мои проекти се поврзани со правење мали апликации и веб-страници. Преку тоа јас сум запознаен со јазици за кодирање - вели Исак.

Кога имал 15 години, Исак организирал летен курс за децата од средно училиште учејќи ги вештините што ги научил во „Биг“: кодирање, „Фотошоп“, изработка на веб-страници, изградба на дронови.

- Како инструктор, морам да гледам што вистински бараат работодавците и да им дадам вештини на учениците кои ги немаат родителите. Во суштина, само ги подготвувам за колеџ - вели Милер.

- Збунувачки е за мене што родителите не се залагаат за нивните деца. Страв им е, страв од промени и имаат недостиг на визија - додава тој.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование