X
 06.11.2020 Забава

Само 36% од луѓето точно ја решаваат оваа логичка задача

Оваа логичка задача за мачка во капа ги збунува повеќето луѓе. Според економистот и математичар Преш Талвалкар, една анализа покажала дека само околу 36% од луѓето го знаеле решението на овој навидум едноставен проблем.

Задача со мачка и капа 

Има три капи, а на секоја има напишано нешто.

На првата капа пишува: Мачката е во оваа капа.
На втората капа пишува: Мачката не е во оваа капа.
На третата капа пишува: Мачката не е во првата капа.

Само една од речениците напишани на капите е точна и има мачка само во една капа. Во која капа се наоѓа мачката?

Можни одговори:

1) Во првата капа
2) Во втората капа
3) Во третата капа
4) Во ниту една капа
5) Нема доволно информации.

Талвалкар го објаснува и решава проблемот во видеото во продолжение. Решението се наоѓа и на крајот од текстот.


Решение: Мачката се наоѓа во втората капа.

Автор: Кејти Дупер
Извор: prevention.com
Фото: Screenshot/Youtube
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава