X
 04.11.2015 Наука

Задачата со која се мачи целиот свет

Студентите кои ја добиле оваа задача на испит се пожалиле дека е претешка. По побуните дека задачата била ставена за студентите на бидат измамени наместо да им биде тестирано знаењето, истата се најде на интернет.

Задачата гласи:

Две монети стојат една до друга и се допираат со една од 12-те врвови. Таму кадешто се допираат прават агол од:

а) 12;
б) 30;
в) 60;
г) или 70 степени? Подолу од оваа информација најдете го решението.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука