X
 07.06.2016 Економија

Кои занимања имаат најмногу слободни работни места во моментов?

Според податоците од Државниот завод за статистика, највисока стапка на слободни работни места има во секторот Градежништво, додека најмала во секторот Јавна управа и одбрана, задолжително социјално осигурување.Според занимањата, најголем број на слободни работни места (2.025) има во групата Работници во услужни дејности и продажба.

Гледајќи според секторот, најмногу слободни работни места има во преработувачката индустрија - 1. 692 слободни работни места, а потоа во Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли - 1.667.

Според податоците, најголем број пополнети работни места има во Преработувачката индустрија - 111.462 пополнети работни места.

Најмалку пополнети работни места, пак има во дејностите во врска со недвижен имот. Во овој сектор има и најмалку слободни работни места - 8.

Има вкупно 6.649 слободни работни места, а пополнети се вкупно 474.392 работни места.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија