X
 14.07.2016 Живот

"Стрес тест" - зошто притисокот е добар за вас?

Долго време ни е познато дека стресот може да даде енергија. Оваа книга, полна со наука и живописни приказни, совршено ја илустрира поговорката: „Она што не ме убива ме прави посилен“.

 

стрес


Секој може да научи подобро да ги контролира своите емоции, вели книгата.

Стресот е психолошка пандемија на нашето време, па лесно е да се заборави дека негова модерна употреба потекнува од метафората. Пред средината на 20-от век, „стресот“ воглавно беше термин од физиката и инженерингот, за да се опише напорот кој надворешните сили го вршат врз материјалот како дрвото или челикот. Биологијата потоа го позајми терминот за опишување на механичкиот хормонален одговор на стимулациите. Но, користењето на „стрес“ во физиката беше метафорично позајмување од најраната забележана дефиниција на зборот. Зборот стрес, според Оксфордскиот речник доаѓа од „вознемиреност“ (distress).

Популарната идеја за стресот денес е дека е нешто лошо и неизбежно. Но во средината на 20-от век, теоретичарите открија дека стресот може да биде добар: може да дава енергија и да мотивира. Затоа беше направена разлика од ендокринологот Ханс Селје помеѓу „eustress“ (добро) и „distress“ (лошо). Разликата помеѓу добриот и лошиот стрес не лежи во надворешните стресови, туку во тоа како луѓето или животните реагираат. Во неговата пријатна и интересна книга за модерното истражување на стресот, психологот и неврологот Иан Робертсон ја наведува радикалната утеха понудена од Ниче: Она што не ме убива ме прави посилен. Водечкото прашање на Робертсон е: дали можеме да се истренираме себеси да бидеме повеќе како Ниче и посилно да реагираме на стресот во нашиот живот?

Тој се приближува кон ова прашање прво преку научната автобиографија, истакнувајќи дека појавата во 80-те на првиот доказ дека мозокот физички се менува како одговор на искуството.  „Бев зачуден од ова откритие. Софтверот на искуство може да го ре-инженира хардверот на мозокот. Ваквите откритија го доведоа Робинсон да верува дека „секој може да научи подобро да го контролира умот и емоциите и со тоа можат стресот да го претворат во предност“.

Стратегиите за ова вклучуваат потсетување на себеси да седите исправено, да се сконцентрирате на она што го правите. За да помогне, Робинсон ги советува луѓето дека можат да научат да го променат контекстот на одредени физиолошки симптоми кажувајќи си себеси: „Чувствувам возбуда наместо страв“.

Робертсон ги воведува неговите теми преку приказни објаснувајќи научни идеи. Робертсон ги прикажува неговите теми со живописни приказни - за несреќи, земјотреси, за пациенти вознемирени од прекумерен гнев, и дискутира за сложено научните идеи со нијанса и симпатична интелигенција.

Заклучокот е дека отпорните луѓе кои постојано си велат: „Можам да продолжам, можам да продолжам“, се способни да постигнат конструктивна рамнотежа меѓу ставовите „пристап“ и „повлекување“. Стресот не секогаш може да биде позитивно интерпретиран, особено за оние луѓе кои немаат контрола врз својот живот. Но, генерално, неговата порака вели да се фокусирате на праксата со што можете да го промените начинот на кој работи вашиот ум (во рамките на границите).
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот