X
 19.11.2019 Образование

Студенти од УКЛО ќе го посетат Европскиот парламент следната година

На 14.11.2019 година на Факултетот за безбедност-Скопје пред студентите и професорите предавање одржа европскиот пратеник Ирена Јовева од Република Словенија. Тема на излагањето беше: „Проширувањето на ЕУ и земјите од Западен Балкан пред нови предизвици“.

За време на посетата европскиот пратеник Јовева оствари средба со проректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Марјан Ѓуровски, и деканот на Факултетот за безбедност-Скопје, проф. д-р Никола Дујовски. На средбата со проректорот Ѓуровски стана збор за студиската програма безбедност и евроатлантски интеграции и можноста преку неа да се обезбеди одредена мобилност, волонтирање за време на студирањето на студентите и посета на европските институции во иднина, како и развивање академска соработка со институции од Република Словенија и други од ЕУ. Европратеничката со македонско потекло, Ирена Јовева, на нејзината прва посета на земјава како европски функционер главната цел ѝ е да пренесе дека Северна Македонија не смее да се откаже од европската иднина. Патот до Европскиот парламент не беше лесен, но вредеше, вели Ирена Јовева. Таа е родена во Словенија, а потеклото и е по мајчина линија. Вели дека патот кон Брисел бил исполнет со препреки, а најтежок ѝ бил трансферот од новинарството во политиката, најмногу затоа што од критичар на политичари и самата станала политичар.

1

Првата посета на земјава како европратеник ја користи за да го збогати мајчиниот јазик, но и да ја пренесе пораката дека Северна Македонија сè уште треба да се надева на европската иднина. Јовева вели и дека очекува датумот за почеток на преговори набрзо да ѝ биде доделен на земјава, и додава дека таа како европратеник ќе стори сè што е во нејзина моќ за да се оствари тоа. Европратеничката Јовева е дел и од неформалната група во Европскиот парламент под името „Пријатели на Македонија“ во Европарламентот, која пред неколку дена ја одржа првата седница. Студентите со особен интерес го следеа предавањето во преполниот амфитеатар.

2

Во институциите на Европската Унија постои можност за волонтирање и стажирање и за студентите од Северна Македонија, како и за оние што се неодамна дипломирани. Сега во Европскиот парламент има двајца студенти од нашата држава, а исто и во Европскиот совет. ЕУ-пратеничката Јовева наведените информации ги сподели и со студентите на предавањето што го одржа, а во врска со проширувањето на ЕУ и земјите од Западен Балкан. Студентите слушаа внимателно и заинтересирано и поставија многу прашања.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование