X
 20.10.2018 Наука

Паметен уред за луѓето со оштетен вид

Израелски иноватори создадоа паметен уред што може на лицата со оштетен вид да им овозможи поисполнет и поквалитетен живот. Направата се вика ор-кам (OrCam), има големина на шише и се прикачува на рамката од очилата.

Концептот вклучува камера и микрофон, а програмата може да чита на 19 јазици и да го претвора напишаното во звук. Со направата лицето може да распознава и ликови, предмети, производи, бар-кодови, бои, улици, да брои пари и да гледа на часовник.

Уредот од вчера може да се купи и во Бугарија.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука