X
 26.04.2022 Живот

Поглед на поле со лалиња во Холандија што ќе ви го одземе здивот

Со своите шарени полиња со лалиња, Холандија секоја пролет пречекува посетители од целиот свет. Во април и во мај лалињата цветаат во речиси сите бои, украсувајќи го малото гратче Лисе и внесувајќи магија и спокојство во животите на неговите жители.

1
Фото: Instagram

Првите лалиња во Европа дошле од областа на денешна Турција во втората половина на 15 век. Лалињата што ги испратил австроунгарскиот амбасадор во Истанбул, Ожје Гилен де Бизбек, кој бил ботаничар, прво пристигнале во Виена, а потоа и во Холандија.

3
Фото: Instagram

Цветот на лалето игра значајна улога во ориенталната историја и традиција. Периодот од 18 век во Отоманската Империја бил наречен „Период на лалињата“ (Лале Деври). Се поврзува со времето кога османлиските султани и големите везири биле под влијание на Франција и Европа, поради што љубовта кон украсувањето на градините, особено кон лалињата, била поизразена отколку во другите периоди на Отоманската Империја.

4

lalinja

Извор: 6yka.com
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот