X
 30.09.2019 Култура

Данска отстранува глупав услов од обрасците за аплицирање за државјанство

Уште од 2017 година луѓето што се надеваа дека ќе добијат данско државјанство мораа да го пријават секое патување надвор од земјата во последните 12 години во апликацијата, вклучувајќи и викенд-паузи и други кратки патувања.

Барањето се засноваше на законските критериуми за државјанство, кои вклучуваа живеење во Данска континуирано најмалку девет години. Но, новиот министер за имиграција и интеграција Матијас Тесфај смета дека нема потреба да се документираат вакви кратки патувања, и затоа нема потреба да се вметнуваат во апликацијата.

- Би сакал јавноста да не се впушта во банални работи, на пример, барањето да се сетат дали биле во Лондон на викенд пред 10 години или дали отишле на шопинг во Малме - изјави министерот.

- Ова барање создаваше повеќе работа отколку што е потребно - и за јавноста и за министерството за имиграција - додаде тој.

Критериумите за деветгодишен престој остануваат исти (иако постојат и некои исклучоци).

Сепак, патувањето надвор од Данска и понатаму мора да биде документирано доколку трае четири недели или повеќе; ако апликантот ја напуштил земјата 10 пати во една година или повеќе; во случај на повторени патувања до истата дестинација.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура