X
 21.10.2015 Образование

Зборовите кои не смеете да ги кажете доколку сте ученик во Велика Британија

Наставниците во Велика Британија составија водичи со зборови кои се забранети од користење на сите места кадешто учат и играат учениците. Засега, зборовите ќе бидат забранети во некои училишта за време на пробен период.


Во изборот на зборовите биле вклучени искусни наставници чија цел била вклучување на девојчињата во повеќе науки кои се сметаат за „машки“. Соодветно, забранетите зборови и фрази се однесуваат на половата дискриминација.

Меѓу другото, забрането е момчињата да се нарекуваат „слабаци“, на девојчињата да им се наредува „да направат сендвич“, наставниците да им кажуваат на момчињата „да не се однесуваат како девојчиња“ и девојчињата кои сакаат „машки“ предмети да не се нарекуваат „лезбејки“.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование