X
 17.12.2015 Образование

Учениците трошат 4 часа на ден за школување, а 5 и пол за слободни активности

Покрај спиењето кое е на прво место, македонските ученици времето најмногу го трошат на слободни активности, потоа следува школување, па јадење и пиење. Ова го покажа најновата анкета на Државниот завод за статистика кој мерел како своето време го трошат граѓаните на Македонија.Просечното дневно користење на времето на учениците, по активности во 2014/2015 година покажа дека за спиење тие трошат 9 часа и 24 минути(38.5 проценти), за слободни активности 5 часа и 34 минути (22.25 проценти), а за школување 4 часа и две минути (16.75 проценти). Речиси два часа македонските ученици посветуваат на јадење и пиење, а по еден час и некоја минута на патување и друга лична грижа. За волонтерска работа и помош поминуваат оскудни една минута.

Кога е во прашање школувањето, според методологијата, тука се вклучени регуларните часови и предавањата, лабораториска работа, праксата, како и кратките одмори помеѓу часовите на училиште или универзитет, домашна работа, учење во библиотека и дополнително школување и курсеви. Во слободните активности пак се подразбира дружење, посетување и примање гости, телефонски разговори, забава и култура, одмор, спортување, шетање, пешачење, уметност, користење на компјутери, читање книги или други списанија, гледање телевизија, слушање музика.

Според педагогот Марија Илиевска загрижува тоа што учениците воопшто не се посветени на волонтерска работа и пружање помош за другите. Од друга страна, пак вели добро е што спијат по 9 часа.

- На децата пред сè им треба одмор и време за игра, дружење, спортување, но секако дека мора да се одвои време и за училиштето. Ако одвојуваат само четири часа дневно за школо, а тука е вклучена од настава до пишување домашни и учење, ова е премалку. Денеска имаат по пет, шест часа и во основно и во средно образование, па не знам кој може во четири часа да ги заврши сите обврски поврзани со школото. Анкетава вели дека учениците пет и пол часа трошат на слободни активности, што е премногу за училишен ден. Доволно е да се одморат два до три часа со најразлични активности и дружење - вели Илиевска.

Најмногу учат студентите, најмалку средношколците

Анкетата на статистика покажува дека над пет часа за слободни активности трошат основците, средношколците и студентите. За школување пак, најмногу време трошат студентите (8 часа и 28 минути), потоа учениците од 1-4 одделение (4 часа и 40 минути), па основците од 5- 9 одделение (4 часа и 18 минути), а последни се средношколците ( 3 часа и 27 минути). Студентите најмалку спијат( 6 часа и 44 минути), а најмногу основците од 1-4 одделение (9 часа и 36 минути)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование