Што мислите дека треба да правите за да живеете подолго? Треба ли да вежбате секој ден, очајно да ги изгубите тие несреќни 5 килограми, да медитирате или да го намалите холестеролот? Се покажува дека тајната на долгиот живот не е во ниту една од овие дилеми.
Според
нов инфографик објавен на ЈАМА, она што најмногу влијае на здравјето и долговечноста е она што го јадеме. Храната има многу поголемо значење отколку физичката активност, индексот на телесна маса, холестеролот и друго.
Научниците ги откриваат десетте најчести причини за смрт кај Американците во последните две децении. На врвот на листата се срцевите болести и Алцхајмеровата болест. Постојат мали разлики меѓу мажите и жените, па следуваат и карцином на белите дробови, мозочен удар, други болести на белите дробови, респираторни инфекции, дијабетес, хронични болести на бубрезите, карцином на дебелото црево, карцином на дојката и карцином на простатата.
Исхраната поврзана со 7 од 10 причини
На инфорграфикот се покажуваат и факторите кои најчесто влијаат на причините за смрт. На пример, високиот притисок е ризичен фактор за мозочен удар, срцева болест или болест на бубрезите. Податоците покажуваат дека исхраната е врзана со 7 од 10 главни причини за смрт, заедно со пушењето кое е поврзано со 7 главни причини, исто така.
Храната има силно влијание на должината на животот повеќе од индексот на телесна маса, шеќер во крвта, холестеролот, намалената физичка активност, алкохолот и употребата на дрога. Ризична исхрана значи слабо консумирање овошје, јатки, млеко, влакна, калциум, омега 3 масни киселини или полузаситени масти, а консумација на големо количество црвено место, засладени пијалоци и натриум.