X
 09.06.2016 Образование

Кога десет илјади Македонци се ожениле со Персијки? - прашање за екстерно за шесто одделение

Не стивнуваат реакциите на социјалните мрежи од родители, ученици и наставници околу прашањата кои се паѓаат на екстерното тестирање кое е во тек во основното и средното образование. Од небулозни, до погрешни или непотполни прашања... Ова се само дел од забелешките на кои се жалат наставнииците и родителите.

Прашање кое предизвика внимание и е по предметот Граѓанско општество е „Што од наведеното не е начин на решавање на конфликт“, а како одговори се нудат компромис, согласност, договор и протест, а точниот одговор што се бара е протест. Многумина го поврзаа и искоментираа во котекст на актуелната политичка ситуација во земјава.


„ Кој дел од растението , Баба рада треба да го набере, за да направи чај од камилица“, е прашање по предметот Биологија кое и лани се вртеше на Фејсбук.

Учениците од шесто одделение, пак треба да знаат еден куп информации за античка Македонија, но и небулози како на пример прашањето „Од јазикот на античките Македонци денес се познати“? а и „Каде била одржана масовната свечена свадба кога десет илјади Македонци се ожениле со Персијки?

Родители реагираат дека има и премногу прашања за барокот како ова за петто одделение „Во која земја во Европа за првпат се појавил барокот и која е поентата на барокот“?

Секако дека не треба да се верува во се што ќе постира на социјалните мрежи бидејќи голем дел од народот си игра мајтап и со измислени прашања. Екстерното тестирање е посебен предизвик секоја година токму за твитер заедницата. Родители пак велат дека грешките во прашањата се истите од лани.

- По многу предмети кои лани ги учевме со син ми и наоѓавме грешки, сега ги гледам во прашањата за ќерка ми. Ништо не е поправено од грешките - вели мајка на петто и шестооделенци.

Од Државниот испитен центар потенцираат дека ќе има можност за приговори и дека никој ученик нема да биде оштетен поради грешка на системот или грешки во прашањата. Екстерното тестирање ќе заврши на 11 јуни, а опфатени се 178 648 ученици од основните и средните училишта, кои ќе бидат тестирани по 1972 предмети. Резултатите ќе бидат објавени на 13 јуни за деветто одделение, а на 17 јуни за сите останатиученици.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование