X
 26.04.2017 Технологија

Фејсбук планира да ги отстрани лозинките, но не е јасно како ќе се најавуваме

Во текот на годишната конференција за развој на програмата Ф8 го претави сервисот кој смета дека е преодно решение со кое со време може да се овозможи потполно отстранување на лозинките.

лозинка
Фото извор: Guliver/Thinkstock


Сервисот “Delegated Account Recovery” моментално во затворена бета фаза на развој, е осмислен така да овозможи замена на лозинките за пристап на разни сервиси на онлајн корисниците со име и лозинка кои се користат за пристап на Фејсбук.

Поточно, Фејсбук би требало да го замени е-маилот и телефонскиот број со потврдување на идентитетот со двостепена проверка. Во Фејсбук се убедени дека овој систем е посигурен од ресетирање на лозинката преку е-маил и постабилен од користење на телефонски број. Но сѐ уште не е откриено како ќе се ресетира Фејсбук без е-пошта и телефонски број.

За да се намали можноста за слоупотреба, ќе бидат поставени заштитни мерки, како што е ограничување на бројот на услуги на кои може да се обнови пристапот веднаш, како и аларми во случај на сомнителни активности.

За да се смали злоупотребата ќе бидат поставени заштитни мерки како што се ограничување на бројот на услуги со кои моѓе да се обнови пристапот одеднаш, како и аларми за сомнителни активности.

Решението за Фејсбук е само едно од низата напори за отстанување на лозинките од компјутерите и паметните телефони, кај кои во моментот доминираат биометриските решенија, како што се отпечатоци, на скенирање на рожницата и препознавање на лице.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија