X
 01.03.2022 Наука

Колку далеку би требало да бидете за да преживеете нуклеарна експлозија?

Поминаа речиси 80 години откако две нуклеарни бомби беа детонирани над јапонските градови Хирошима и Нагасаки, убивајќи најмалку 129.000 луѓе и предизвикувајќи разорни, долгорочни здравствени ефекти.

До денес, тоа се единствените случаи на нуклеарно оружје што се користело за војување, но реалноста е дека во светот денес се останати околу 12.700 боеви глави. Но, што би се случило ако утре избие нуклеарна војна?

Без паника – ова е само претпоставка. Но, во видеото подолу тимот од „AsapSCIENCE“ ја разложува науката за нуклеарните бомби за да предвиди колку е веројатно да се преживее. Да речеме, во случај на нуклеарна експлозија, би требало да носите бело.

Најпрво, не постои јасен начин да се процени влијанието на една нуклеарна бомба, бидејќи тоа зависи од многу фактори, вклучително и временските услови на денот кога е фрлена, времето од денот кога е активирана, географската поставеност на местото каде што удира и дали експлодира на земја или во воздух.

Но, општо земено, постојат некои предвидливи фази на експлозија на нуклеарна бомба што можат да влијаат врз веројатноста за преживување.

Како што се објаснува во видеото, приближно 35 отсто од енергијата на нуклеарната експлозија се ослободуваат во форма на топлинско зрачење. Бидејќи топлинското зрачење се движи приближно со брзина на светлината, првото нешто што ќе ве погоди е блесок на заслепувачка светлина и топлина.

Самата светлина е доволна за да предизвика нешто што се нарекува блиц слепило – обично привремена форма на губење на видот што може да трае неколку минути.

Видеото на „AsapSCIENCE“ дава анализа за бомба од 1 мегатон, која е 80 пати поголема од бомбата детонирана над Хирошима, но многу помала од многу модерни нуклеарни оружја.

1
Фото: Facebook

За бомба со таква големина, луѓето до 21 км би доживеале блескаво слепило на ведар ден, а луѓето до 85 километри ќе бидат привремено заслепени во ведра ноќ. Топлината е проблем за оние што се поблиску до експлозијата. Благите изгореници од прв степен може да се појават на оддалеченост до 11 километри, а изгореници од трет степен може да имаат лица оддалечени до 8 километри. Изгорениците од трет степен, кои покриваат повеќе од 24 отсто од телото, веројатно би биле фатални доколку луѓето веднаш не добијат медицинска нега.

Овие растојанија се променливи, во зависност не само од времето, туку и од она што го носите – белата облека може да рефлектира дел од енергијата на експлозијата, додека потемната облека ќе ја апсорбира. Малку е веројатно дека тоа ќе направи голема разлика за оние што се доволно несреќни да бидат во центарот на експлозијата.

Температурите во близина на местото на експлозијата на бомбата во Хирошима се проценуваа на 300.000 Целзиусови степени, што е приближно 300 пати потопло од температурата на која се кремираат телата.

Но, за оние малку подалеку од центарот на експлозијата, има и други ефекти што треба да се земат предвид, освен топлината. Експлозијата на нуклеарна бомба го оддалечува воздухот од местото на експлозијата, создавајќи ненадејни промени во воздушниот притисок што може да скрши предмети и да урне згради.

Во радиус од 6 километри од бомба од 1 мегатон, експлозивните бранови би создале 180 метрички тони сила на ѕидовите на сите двокатни згради и брзина на ветерот од 255 км/ч. Во радиус од 1 километар, максималниот притисок е четирипати поголем од тој износ, а брзината на ветерот може да достигне 756 км/ч.

Технички, луѓето можат да издржат толку голем притисок, но повеќето луѓе би биле убиени при уривањето на зградите.

Ако некако го преживеете сето тоа, ќе треба да се справите со труењето со радијација – и нуклеарните последици. „AsapSCIENCE“ го објаснува ова во видеото погоре, но тековните ефекти на планетата се подолготрајни отколку што може да очекувате.

На пример, една симулациска студија објавена во 2019 година покажа дека нуклеарна војна меѓу САД и Русија ќе ја втурне Земјата во нуклеарна зима за неколку дена, поради нивото на чад и саѓи што се ослободуваат во атмосферата.

Знаеме и дека радиоактивните честички можат да патуваат неверојатно далеку; една неодамнешна студија покажа дека остатоци од радиоактивен јаглерод од тестовите на нуклеарни бомби во Студената војна се пронајдени во Маријанскиот Ров, најдлабоката точка на светските океани.

Повторно, сето ова е хипотетички – постојат меѓународни договори за да се запре ширењето и употребата на нуклеарно оружје.Извор: Science Alert
Фото: AsapSCIENCE/Facebook
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука