X
 02.03.2020 Здравје

Лекарите со различна практика. Се дава ли антибиотик ако детето не е болно, а му се открие бактерија?

Доколку детето нема симптоми на инфекција или болест, а со брис од нос и грло се пронајде бактерија, не треба да прима антибиотик, објаснува проф. д-р Никола Пановски, микробиолог од Институтот за микробиологија. Има само една ситуација, дополнува професорот, кога во ваков случај детето треба да прима антибиотик.
Родителите се често збунети околу препишувањето антибиотска терапија ако се најде бактерија со брис, а детето нема симптоми на инфекција; различно се однесуваат и лекарите кога станува збор за терапијата.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје