X
 03.09.2018 Економија

Во кои сектори во Македонија има најмногу слободни работни места?

Стапката на слободни работни места во второто тримесечје од 2018 година изнесува 1,44 %, објави Државниот завод за статистика.

Највисока стапка на слободни работни места има секторот објекти за сместување и сервисни дејности со храна - 2,59 %, додека најмала е стапката во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, во кој изнесува 0,24 %.Деловните субјекти со број на вработени од 3 до 9 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 1,93 %. Пелагонискиот Регион има највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2,05 %.

Најголем број слободни работни места, односно 2.794, има во петтата група занимања - работници во услужни дејности и продажба.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија