X
 05.06.2023 Живот

Ова е најбезбедната земја за шетање навечер во Европа

Веб-страницата „Адвенчрли“ објави текст со наслов „Колку се безбедни луѓето додека шетаат навечер во Европа?“

Користени се различни податоци и статистики, како што се анализите на популарната веб-страница „Нумбео“.

Целта на студијата е да ја истражува субјективната перцепција за безбедност кај поединците кога одат сами по улиците ноќе во различни земји.

Словенија втора на листата


Првите пет земји во однос на перципираната безбедност при шетање навечер сами се Хрватска, Словенија, Исланд, Грузија и Швајцарија. Хрватска зазема највисока позиција со импресивна стапка на безбедност од 74,63, а по неа е Словенија со 74,40. Исланд се најде на третото место со безбедносна стапка од 72,26, додека Грузија и Швајцарија ја заокружуваат првата петорка со стапки од 69,72 и 69,35. Овие земји се пример за силно чувство на безбедност во нивните граници.

Македонија се најде на 17. место со вкупно 61,78 поени.

Од друга страна, Франција е на дното на листата со безбедносна стапка од 35,59, а по неа е Белорусија со 36,44. Белгија е рангирана на второто место со безбедносна стапка од 41,25, додека Обединетото Кралство и Шведска ја комплетираат последната петорка со стапки од 43,00 и 43,69.

zemji

Кои резултати изненадуваат?


Помалата перципирана безбедност во земјите како Франција, Обединетото Кралство и Шведска е изненадувачка со оглед на нивниот економски статус и стабилна социјална и политичка средина. Тоа посочува на потенцијално несовпаѓање помеѓу вистинската и согледуваната безбедност.

Иако се чини дека постои географски тренд, со тоа што балканските и балтичките региони се чувствуваат побезбедни од Западна и Источна Европа, податоците покажуваат дека БДП не е во цврста корелација со перципираната безбедност. Ова ја зајакнува идејата дека чувството на сигурност е сложено и под влијание на различни елементи надвор од економската благосостојба. Важно е да се напомене дека овие резултати даваат општа слика и може да се разликуваат во рамките на секоја земја во зависност од градовите, населбите и демографијата.

Ова е листата со сите земји, од најбезбедни до најмалку безбедни според перцепцијата на граѓаните.

1. Хрватска
2. Словенија
3. Исланд
4. Грузија
5. Швајцарија
6. Чешка
7. Данска
8. Естонија
9. Финска
10. Холандија
11. Црна Гора
12. Австрија
13. Кипар
14. Словачка
15. Србија
16. Португалија
17. Македонија
18. Полска
19. Романија
20. Унгарија
21. Шпанија
22. Норвешка
23. Бугарија
24. Малта
25. Литванија
26. Босна и Херцеговина
27. Латвија
28. Луксембург
29. Германија
30. Албанија
31. Русија
32. Турција
33. Грција
34. Италија
35. Ирска
36. Молдавија
37. Шведска
38. Велика Британија
39. Белгија
40. Белорусија
41. Франција

Извор: Adventourely.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот