X
 07.05.2018 Култура

Зошто Јапонија е толку чиста земја?

Иако Јапонија има некои еколошки проблеми, кои допрва треба темелно да ги анализира и да се справува со нив, како што е ѓубрето во морето, генерално е чиста земја. Особено градовите се многу внимателни. Графитите се ретки, луѓето ретко фрлаат ѓубре на земја и нема знаци што предупредуваат за големи казни доколку го правите тоа.

Иако не сите Јапонци се залагаат за чист живот, кога станува збор за јавната чистота, јапонските градови блескаат.

Во Јапонија дефинитивно преовладува идејата дека чистотата е добра за граѓаните. Децата ги чистат своите училишта, луѓето се грижат за чистотата во градовите, па туристите често се сомневаат дека постои некоја скриена агенда. Но, всушност, станува збор за нивната култура на чистота.

1. Не постојат јавни канти за ѓубре? Нема проблем!Една од првите работи што ќе ги забележите кога ќе ја посетите оваа земја е дека постојат неколку контејнери, откако ќе ја напуштите железничката станица. Иако во повеќето земји постојат контејнери на секој чекор што ги охрабруваат луѓето да фрлаат ѓубре во нив, сепак, луѓето не го прават тоа. За разлика од другите земји, Јапонија има само малку контејнери бидејќи јапонскиот народ не очекува другите да се грижат за нивното ѓубре. Тие знаат дека треба да преземат одговорност за сопствениот хаос и со себе да си го земат ѓубрето што ќе го создадат.

2. Уредно ѓубре
Една од причините поради кои добивате кеса во продавница, дури и ако купувате еден производ, е тоа што кесата ви помага да ги задржите работите на едно место, дури и кога содржината на кесата ќе стане ѓубре. Кој сака да стави празно шише или чаша јогурт во ранецот додека најде контејнер? Никој, па затоа кесата е погодност и ги охрабрува луѓето да не фрлаат на земја. Во автобусите, на секое седиште има кеса, со цел да ги поттикне луѓето да ги користат за ѓубре.

3. Од приватните домови и бизниси се очекува да ги одржуваат нивните области чистиВо Јапонија наутро ќе видите како жителите ги метат улиците. Ова не се луѓе за одржување на хигиената, туку обични луѓе што имаат продавници, канцеларии или домови на таа улица.

4. Постои уметност во сортирањето на работите

Кога станува збор за ѓубрето од дома, од вас се очекува да го сортирате внимателно. А за да се осигураат дека правилно го правите тоа, соседите го надгледуваат целиот процес.

5. Организациите за чистење помагаат за одржување на свеста


Овие организации ги повикуваат граѓаните редовно да ги чистат сообраќајните површини на градот, како што се областите во близина на железничката станица.

6. Беспрекорниот јавен транспорт е нормаФотографијата доволно кажува.

7. Дури и патиштата се чисти


Комерцијалните камиони, оние што се користат во градежништвото за цемент, се чуваат неверојатно чисти. Секоја ноќ, по нивната смена, возачите на камиони внимателно ги мијат своите возила.

8. Чистење на соседството

Ако живеете во Јапонија, од вас ќе се побара да се придружите на редовно закажаните чистења низ соседството. Во текот на овие чистења луѓето, пред да одат на работа, работат низ соседството и го чистат.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура