X
 11.01.2019 Живот

Планот на Лондон да стане најголемиот и најдобриот град за велосипедизам

Лондон има амбициозна цел - со новиот план за транспорт да стане најголемиот светски град за велосипедисти и да го удвои бројот на патувања во период од пет години.

Лансирањето на овој план следува по објавувањето на овогодишниот бизнис-план на ТФЛ, во кој британскиот политичар Садик Кан ја покажа неговата континуирана посветеност на велосипедизмот, не само штитејќи го рекордното ниво на финансирање за возење велосипед, туку и зголемувајќи го просечното финансирање од 169 на 214 милиони фунти годишно.

Сепак, голем дел од јавноста го критикува овој нов проект велејќи дека новиот акционен план за велосипедизам не нуди ништо ново. Меѓутоа, поддржувачите на проектот велат дека со овој проект Лондон напредува со најголемото проширување на лондонската мрежа на велосипедизам, со 450 километри висококвалитетни велосипедски патеки до 2024 година. Планот ја забрзува изградбата на планираните патеки.

Новиот проект е заснован на цврсти докази. Стратешката анализа на велосипедизмот, објавена минатата година, претставува нова алатка што користи прогнози за растот, информации за населението, податоци за безбедноста и постојната побарувачка за да се идентификува каде инвестирањето во висококвалитетно обезбедување на велосипедизам може да го има најголемото влијание.

Новите критериуми за квалитет вклучуваат ограничувања на обемот и брзината на моторниот сообраќај, бројот на „HGV“ и ризик од судир на крстосници. Целосните детални критериуми ќе бидат вклучени како ажурирање на стандардите за дизајн на лондонскиот циклус на пролет и ќе бидат редовно разгледани како дел од континуираниот развој на дизајнот на инфраструктура за велосипедизмот. Целта е онаму каде што нивоата на сообраќај се високи, циклусните правци или да го намалат сообраќајот под новиот прифатлив праг или да обезбедат сегрегација.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот