X
 14.11.2022 Наука

Откритие во Италија може да ја промени целата историја

Во октомври италијанските археолози откопале 24 добро сочувани бронзени статуи на Хигиеја, Аполон и други грчко-римски богови. Статуите стари 2.000 години се пронајдени во древен топол извор кој се користел за капење и реставрациски цели. Статуите биле придружени со околу 5.000 бронзени, сребрени и златни монети.

Парчињата датираат од вториот век пр.н.е. и првиот век од нашата ера.

Статуите биле откриени во Сан Касијано деи Бањи, град на врвот на ридот во провинцијата Сиена, околу 160 километри северно од Рим. Тие ќе бидат преместени во лабораториите на Централниот институт за реставрација во блиското Гросето и на крајот во планираниот музеј во Сан Касијано деи Бањи.

Зошто откритието е толку важно?

Масимо Осана, генерален директор на италијанските државни музеи, рече дека откритието е еден од најзначајните бронзени наоди некогаш направени во историјата на античкиот Медитеран. Во 1972 година биле пронајдени бронзите на Риас (двајца воини). Тие биле создадени помеѓу 460 и 450 пр.н.е.

1
Фото: Italian Ministry of Culture

Џејкоб Таболи, археолог кој го менаџирал ископувањето, вели дека откритието е важно бидејќи им помага на историчарите да ја разберат врската помеѓу Етрурците и Римјаните додека Римската Империја растела во вториот и првиот век пр.н.е. Натписите на статуите се и на латински и на етрурски.

- Додека имало социјални и граѓански војни кои се воделе надвор од светилиштето, во самото светилиште, елитните етрурски и римски семејства се молеле заедно во контекст на мир опкружен со конфликти. Оваа можност да се преработи односот и дијалектиката меѓу Етрурците и Римјаните е исклучителна - вели археологот.

italija
Фото: Italian Ministry of Culture

Зошто антиквитетите се толку добро сочувани?


Статуите и другите предмети биле заштитени бидејќи биле потопени во кал и вода. Ова обезбедило да не може да навлезе кислород, па бактериите кои предизвикуваат влошување немале можност да се развијат. Парчињата биле толку добро сочувани што можеле да се видат и најдеталните делови на статуите.

Со цел да го сподели ова откритие со сите оние што сакаат да го видат, Министерството ќе изгради нов музеј во Сан Касијано деи Бањи. Министерството даде зелено светло за купување зграда од 16 век за оваа намена. Плановите вклучуваат додавање археолошки парк на самата локација.

Извор: Travelawaits.com
Фото: Italian Ministry of Culture
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука