X
 08.08.2015 Живот

Како функционира психата на човекот?

Во продолжение ви нудиме психолошки факти кои дефинитивно треба да ги знаете, кои ќе ви дадат увид за тоа како функционира психата на човекот.

 

psihologija


1. Егзистенцијалната депресија е депресија која се појавува кога човек се соочува со одредени основни проблеми на постоењето: смрт, слобода, изолација и бесмисленост.

2. Само со користење на зборот „затоа што“, ги терате луѓет да мислат дека имате добро причина дури и тогаш кога немате.

3. Повеќето луѓе имаат распон на внимание што трае 10 минути; после тоа тие се насочуваат кон мечтаење.

4. Когнитивна дисонанца е кога имате две конфликтни верувања такашто го прилагодувате едното да одговара со другото.

5. За разлика од интровертите, кои се чувствуваат енергично додека се сами, срамежливите луѓе често пати очајно сакаат да се поврзат со другите, но не знаат како или пак не можат да ја толерираат вознемиреноста која доаѓа со човечката интеракција.

6. Сфаќањето на сарказмот е знак на здрав мозок.

7. Едно психолошко истражување откри дека луѓето кои генерално се „премногу фини“ исто така се најмногу емотивно повредени.

8. Скокоткањето нема никаква друга цел освен поврзување и создавање близок однос меѓу двајца луѓе.

9. Луѓето кои ги кријат своите чувства, обично се оние кои се грижат најмногу и се најемотивни.

10. Ако ти недостасува некому, тоа може да го намалу твојот фокус и продуктивност за 70%.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот