X
 17.08.2015 Култура

Европските граници кои исчезнуваат


Уште од годината кога беше потпишан Шенгенскиот договор (1985), границите помеѓу голем број европски земји полека исчезнуваат. Целата шенгенска зона составена од 26 европски земји и 16.500 километри граници ги отстрануваат пасошите и граничните контроли.

Шенгенскиот договор означува голем напредок во спојувањето на Европа со Европската Унија. Италијанскиот фотограф Валерио Винченцо ги поминал последните осум години сликајќи ги внатрешните граници кои некогаш функционирале, но сега полека исчезнуваат со околината.

ГАЛЕРИЈА


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура