X
 15.12.2019 Наука

Што би се случило ако Сонцето исчезне на една секунда?

Доколку мислите на видливоста, би имале секунда на темнина. Тоа е сè. Од друга страна, доколку Сонцето престане да постои една секунда, би се случило нешто многу поголемо.

Орбитите на сите планети и многу други тела во нашиот Сончев Систем се под влијание на гравитацијата на Сонцето и се резултат од постојаното вртење кон него. Земјата врти околу Сонцето со просечна брзина од 30 километри во секунда. Кога би го отстраниле Сонцето, со него би исчезнале и гравитациските ефекти на другите тела во системот. Тогаш, наместо да забрзуваат во кружна патека, тие ќе продолжат да патуваат во права линија со постојана брзина.

Ова не изгледа многу страшно, но бидејќи секоја планета, комета, астероид и секое друго парче прав во орбитата околу Сончевиот Систем ќе почне да се движи самостојно и независно од другите, нивните орбити би се промениле кога Сонцето би се вратило. Некои тела би патувале поблиску до другите, а други би биле пооддалечени. Некои тела веројатно би биле исфрлени од Сончевиот Систем, а некои би се удриле во други тела.

Краткото исчезнување на Сонцето би го уништило и магнетното поле околу нашиот Сончев Систем. Ова поле нè штити од голема радијација и честички надвор од Сончевиот Систем. Радијацијата би создала многу интересни аурори во атмосферата, а би предизвикала и проблеми за сателитите и електричните уреди на Земјата.

Накратко, би настанал краток хаос кој би имал незамисливи последици.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука