X
 05.05.2016 Технологија

Студенти на ФИНКИ победници на NASA Space App Challenge


Студентите на ФИНКИ, Андреј Златевски, Мартин Трнковски, Филип Тркалески, Горан Јованоски и Владимир Танев со проектот Jet Set Mars од категоријата технологија се победници на NASA Space App Challenge 2016 кој се одржа од 22-24ти април во Скопје. Настанот се одржа во 162 држави, а оваа година во Скопје имаше 119 учесници чија цел беше за 48 часа да најдат софтверско и хардверско решение за предизвиците кои ги поставува НАСА.

Студентите Силвија Стојанова и Мате Саболиќ од ФИНКИ беа дел од тимот Space Monkey's Route 66 кој го освои второто место со проектот Space Root, а студентот Дарко Тодоровски од ФИНКИ беше дел од тимот Avis кој ја освои наградата "People's Choice Award" со проектот Don't crash my drone.

Тимовите се номинирани за глобалниот натпревар во една од категориите: „Најдобра употреба на податоци“, „Најдобра употреба на хардвер“, „Најдобар концепт на мисија“, „Галактички импакт“, „Најинспиративен проект“ и „Избор на публиката“.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија