X
 23.05.2017 Култура

Од која земја доаѓаат најмногу нови ЕУ граѓани?

еу
Фото: Getty Images

Во 2015 година, околу 840.000 луѓе побарале државјанство од држава членка на ЕУ што е прилично помалку од 2014 година кога државјанство побарале 890.000, а во 2013 бројката била 980.000.

Од 2010 година на повеќе од 5 милиони луѓе им е дадено државјанство од земја на ЕУ. Од целосната бројка на луѓе кои добиле државјанство, 87% биле од земја која не е членка на ЕУ.

Еве од каде доаѓаат новите граѓани:

1

2

Највисоката стапка на натурализација била пронајдена во Шведска (6.7 државјанства на 100 жители странци), Португалија (5.3) и Полска (3.7), а најниска во Естонија и Словачка (0.5).
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура