X
 17.12.2017 Наука

10 филозофски школи и зошто треба да ги знаете

Во продолжение ве запознаваме со десет филозофски школи што треба да ги знаете.

Нихилизам

Водечка филозофија меѓу младите тинејџери кои погрешно го сфаќаат Ниче.Коренот на зборот „нихилизам“ е изведен од латинскиот нихил, што значи „ништо“, и е повеќе од серија на сродни ставови и проблеми отколку само едно училиште на мислата. Клучната идеја на нихилизмот е недостатокот на верување во значењето или суштината во областа на филозофијата. На пример, моралниот нихилизам тврди дека моралните факти не можат да постојат; метафизичкиот нихилизам тврди дека не можеме да имаме метафизички факти; егзистенцијалниот нихилизам е идејата дека животот не може да има значење и ништо нема вредност - ова е оној вид на кој повеќето луѓе мислат кога ќе го слушнат зборо.

За разлика од популарното разбирање, Ниче не бил нихилист. Наместо тоа, тој пишувал за опасностите што ги поставувал нихилизмот и нудел решенија. Вистинските нихилисти биле вклучени во руското нихилистичко движење.

Егзистенцијализам

Водечка филозофија меѓу студентите кои го разбираат Ниче.

Егзистенцијализмот е мислата што потекнува од работата на Сорен Кјеркегор и Ниче. Егзистенцијализмот се фокусира на проблемите што ги поставува егзистенцијалниот нихилизам. Која е смислата на живеење ако животот нема својствена намена, каде можеме да ja најдеме вредностa по смртта на Бога, и како се соочуваме со спознанието за нашата неизбежна смрт? Егзистенцијалистите исто така поставуваат прашања за слободната волја, изборот и тешкотиите да се биде поединец.

Егзистенцијалисти биле Жан-Пол Сартр, Симон де Бовоар и Мартин Хајдегер. Албер Ками бил поврзан со движењето, но се сметал себеси независен од него.

Стоицизам
Филозофија популарна во античка Грција и во Рим, и денес практикувана од многу луѓе во средини во кои преовладува висок стрес.

Стоицизмот е училиште што се фокусира на тоа како да живее во свет каде работите не одат по ваш начин. Дали започнува да врне дожд откако го измивте автомобилот? Прифатете го овој факт. Дали дамата на масата до вас звучи иритантно кога зборува? Прифатете го тоа и преминете кон следниот проблем. Идејата во срцето на стоицизмот е прифаќање на сите работи што се надвор од вашата контрола. Болката ќе помине, вие ќе останете, па најдобро е да се фокусирате на она што можете да го контролирате.

Познати стоици се Зенон од Цитиеум, Сенека и Маркус Аурелиус. Денес многу атлетичари се потпираат на стоицизмот бидејќи им помага да се фокусираат на нивните перформанси за време на игрите, а не на она што го прави другиот тим.

ХедонизамХедонизмот е идејата дека задоволството или среќата е единствена работа со суштинска вредност. Оваа идеја ја имале многу други филозофии низ историјата, а најмногу утилитаристите. Додека во оваа школа, среќата честопати се смета за задоволство, а зеленото светло за изопаченост, грчкиот мислител Епикур бил исто така хедонист и зеленото светло го поврзувал со етичкиот систем базиран врз умереноста. Тој тврдел дека умереноста доведува до најголема среќа кај поединецот.

Многу хедонистички филозофи го сметале задоволството како своевидна среќа, но малкумина го сметале за „единствена“ среќа. Повеќето хедонистички филозофи би рекле дека треба да прочитате книгата наместо да се опиете, бидејќи читањето е повисок вид на среќа отколку пијанството.

Познати хедонисти се Џереми Бентам, Епикурус и Мишел Офреј. Хедонизмот е исто така најстарата документирана филозофија, а се појавила во „Епот за Гилгамеш“.

Марксизам

Марксизмот е филозофија создадена врз основа на собраните идеи на Карл Маркс, германски филозоф од 19 век, и слични идеи што другите ги додале по неговата смрт. Неговите клучни идеи се критики кон капитализмот, како што е идејата дека капиталистичкиот начин на производство нè отуѓува од резултатите на нашиот труд, тенденцијата на капитализмот да се препроизводи и како резултат да се сруши. Тој, исто така, предложил неколку идеи за да помогне во решавањето на проблемите што самиот тој ги пронашол во капитализмот - многу од нив се помалку радикални отколку што човек може да претпостави.

Културниот марксизам е метод на критикување на потрошувачко општество за намалување на сè, како и на феноменот на масовно обележување што допрело до сите делови на нашиот живот, што било предложено од страна на германските филозофи, но не му се допаднало на советскиот систем.

Познати марксисти се Ленин, Сталин, Мао и Славој Жижек; иако сите наведени поединци се наречени еретици во еден или друг момент од страна на други марксисти. Иронично, самиот Маркс тврдел дека не е марксист.

Логички позитивизам

Дали некогаш сте се запрашале дали можеме да засноваме апсолутно сè на логиката и емпириските докази?

Логичните позитивисти се обиделе да го направат токму тоа - додека не го наишле на ќорсокак. Ова училиште било популарно во 20-тите и 30-тите години, и било фокусирано на идејата за верификација, која се обидувала да ги заснова сите знаења за емпириските податоци или за логичките тавтологии. Со оваа идеја, метафизиката, етиката, теологијата и естетиката не можат да се изучуваат филозофски бидејќи не нудат идеи со вредности на вистината. Како што излегува, суштината на принципот на верификација не може да се покаже како точен, со што претставува нерешен проблем за училиштето.

Филозофијата во голема мера била неуспешна во својата работа и доживеала голем удар кога Лудвиг Витгенштајн својата претходна работа ја насочил во корист на идеите на училиштето, а потоа сосема го променил курсот. И покрај тоа, школата имала големо влијание, особено врз работата на Карл Попер и Витгенштајн, кои работеле доста напорно за да ги негираат основните начела.

Познати членови на движењето се Бертран Расел, Лудвиг Витгенштајн и Виенскиот круг. Сите од нив биле брилијантни, а по падот на училиштето повеќето од нив се насочиле на други проекти.

Таоизам
Таоизмот е мисловно училиште базирано на Тао Те Чинг, напишано од древниот кинески филозоф Лао-Цу, кој ја оставил Кина да живее како пустиник. Таоизмот се заснова на идеи за понизност, „Патот“, фокусирајќи се на поединецот, едноставноста и природноста. Вообичаено се практикува како народна религија од страна на Кинезите, а таоистите често прават жртви на разни богови.

Таоистичката мисла подоцна ќе се спои со будизмот и раѓањето на Зен.

Рационализам

Ако нашите сетила често се погрешни, како тогаш можеме да им веруваме? Ова е клучниот принцип на рационализмот, идејата дека знаењето мора првенствено да доаѓа од разумот и мислата, а не од емпириски докази.

Идејата е распространета во историјата. Мислителите кои расправале за рационализмот се Сократ, Рене Декарт и Спиноза. Британскиот филозоф Гален Стразусон ја објаснил границата на рационалистичките пристапи кон знаење кога рекол: „Можете да видите дека самата вистина лежи на вашиот кауч. Не мора да станете од каучот и да излезете надвор и да видите како се работи во физичкиот свет, а не морате ниту да практикувате некаква наука“. Практично, но не е доволно. Денес, повеќето мислители комбинираат рационалистички поими со емпириски податоци.

Релативизам

Релативизмот е идејата дека ставовите се релативни на перспективата или размислувањата. Оваа идеја може дури да се примени и во моралот или самата вистина, при што некои тврдат дека нема морални факти или апсолутни вистини. Слично на тоа, ситуативниот релативизам е идеја во етиката каде што треба да се следи правилото под сите услови, освен за други услови, кога тогаш ќе следиме друго правило. На пример, не убивај освен ако не спасиш живот со тоа. Оваа идеја, во ревидирана форма, била поддржана од американскиот филозоф Роберт Нозик во неговата книга „Анархија, држава и утопија“.

Повеќето од вас најверојатно се запознаени со идејата за „културен релативизам“, што е идејата дека моралот на две различни култури не може да се спореди и едно лице кое е надвор од една култура не може да ги критикува вредностите и моралноста на друго лице. Оваа идеја не е поддржана од страна на некои големи филозофи, и генерално се смета за само-поразувачка од оние кои работат во етиката.

Будизам

Религија базирана околу учењата на Гаутама Буда, индиски принц, будизмот е посветена на идејата дека страдањето има причина и дека можеме да го надминеме преку посредство, следејќи го благородниот осумкратен пат и контемплација на сутри.

Многу будистички училишта се прилично разновидни во нивната мисла, врзани заедно првенствено од идеите за страдањата, понудени од Буда. Некои се нетестични, додека други имаат пантеон од богови и демони. Некои сметаат дека кармата постои и реинкарнацијата е дел од животот, додека други ја отфрлаат секоја дискусија за задгробниот живот. На запад, будистичките идеи за медитација често се широко споделени додека другите елементи на религијата се игнорирани.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука