X
 18.11.2022 Живот

Во САД почнува продажба на пилешко месо од лабораторија

По одлука на американската Администрација за храна и лекови, компанијата „Апсајд фудс“ (Upside Foods) наскоро ќе може да продава пилешко произведено од животински клетки и одгледувано во биореактори.

Остануваат само два помали регулаторни чекори пред месото произведено на овој начин, без убивање животни, да биде достапно за јавноста. Производните капацитети на „Апсајд фудс“ мора да бидат подложени на дополнителна проверка од Министерството за земјоделство, а крајниот производ ќе мора да има етикета за потврдена извршена проверка пред месото да излезе на пазарот. Ова месо засега ќе биде наменето за тесен круг ексклузивни ресторани во САД.

Ума Валети, извршен директор на „Апсајд фудс“, нагласи дека намерата е – јавноста прво да го проба нивното пилешко во одредени (специјализирани) ресторани, пред тоа да може да се купи и да се готви дома.

Готвачката со „Мишелин ѕвезда“ - Доминик Крен веќе најави дека ќе го послужува „култивираното месо“ во нејзиниот ресторан во Сан Франциско.

Ова месо, инаку, се разликува од растителното бидејќи содржи вистински животински клетки и – во теорија не се разликува од вистинското месо. Клетките првично се изолирани од животното и се развиваат во клеточни линии кои потоа се замрзнуваат. Мали примероци од овие клеточни линии потоа се пренесуваат во биореактори – обично големи челични комори, каде што клетките се „хранат“ во соодветен раствор што содржи хранливи материи кои поттикнуваат клеточна делба. Кога клетките се размножуваат и се диференцираат во соодветен вид ткиво, тие можат да се соберат и да се користат во култивирани месни производи.

Но, месото одгледано на овој начин сè уште е исклучително скапо. Компаниите ги држат вкупните трошоци во тајност, но веројатно ваквото месо ќе биде неколкупати поскапо од конвенционалното месо. Затоа, првите култивирани месни производи би можеле да бидат мешавина од лабораториски животински клетки и растително месо.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот