X
 20.11.2020 Живот

Шахпаска: Не само 20 Ноември, туку секој ден треба и мора да биде ден на детето

Oбраќање на министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска по повод 20 Ноември – Светскиот ден на детето:

Денес е Светскиот ден на детето! Одбележуваме точно 31 година од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето од Обединетите нации. Точно 31 година трае борбата за заштита и унапредување на детските права.

Но и денес светот се соочува со истите предизвици како и на почетокот. За жал, сè уште има деца што живеат на работ на егзистенцијата, без доволно храна, без пристап до чиста вода за пиење, без можност за образование, здравствена заштита. Има деца кои се жртви на насилство и злоупотреба.
Токму затоа, не само 20 Ноември, туку секој ден треба и мора да биде ден на детето. Светот мора да биде обединет во подигнувањето на свеста за детските права. Само преку заедничка и координирана акција ќе создадеме услови за безгрижно детство, за развој и квалитетно образование, со еден збор услови за воспитување на идните градители на светот.

Министерството за труд и социјална политика посветено работи на својата мисија за намалување и елиминација на детската сиромаштија, создава услови за квалитетен ран детски развој и предучилишно образование. Градиме нови градинки за зголемен опфат на деца од предучилишна возраст.
Со деинституционализацијата ги сместивме децата во мали групни домови и згрижувачки семејства.
Го олеснивме пристапот до гарантирана минимална помош на најсиромашните семејства, обезбедивме правичен и солидарен модел за пристап до детски и образовен додаток.

Борбата за унапредување на детските права продолжува.

За нас секое дете е важно!

Се грижиме!

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот